Material och inköp

Alla våra partners undertecknar Joutsens Code of Conduct, som bekräftar det etiska sättet att arbeta och de principer som vi vill agera efter. Genom att besöka våra partners övervakar vi efterlevnaden av driftproceduren.

Joutsens produkter är tillverkade av högkvalitativa material. Dun är kärnan i hela vår verksamhet och vi har berättat mer om dess etik i ett eget avsnitt. Både sängkläder och jacka tyger måste vara duntäta och slitstarka. Det ställer hårda krav på materialen. Joutsen har blivit utvald till Seed Village -Kasvu Open, sparringprogram för förnybar industri/biofiber. Som en del av programmet får vi en individuell nettoeffektanalys utarbetad speciellt för oss, som undersöker vår samlade påverkan med hänsyn till hela värdekedjan, produkter och tjänster.

Dunjackor

 Vi strävar efter att minska användningen av ny polyester och polyamid i jackor och öka användningen av återvunnet material. Att kartlägga nya material och noggrant testa dem för att säkerställa den höga kvaliteten som lämpar sig för dunprodukter tar dock tid. Vi gör redan fodertyget på alla våra dunjackor av återvunnet tyg.

I några lämpliga jackmodeller använder vi 100% återvunnet material, vars vattenavvisande behandling är PFC-fri, även dessa jackor sys med återvunnen tråd. En av våra modeller är tillverkad av 100% återvunnet tyg, som förutom ovan nämnda egenskaper har ett bluesign®-certifikat.

De andra jacktygerna vi använder har en perfluoralkyl C6 vattenavvisande behandling (WR/DWR), som inte innehåller skadliga PFOS-eller PFOA-föreningar. Bearbetningen sker i enlighet med POP-förordningen [(1021/2019) 4 juli 2020], som är begränsad i EU.

Majoriteten av jackornas tags (storlek, baktag och hängare) är gjorda av återvunnet tyg.

 Duntäcken och -kuddar

 Joutsen sängkläder är gjorda av äkta naturmaterial. Dunet vi använder är ansvarsfullt producerat och rengörs i vårt vår egen tvättanläggning utan farliga kemikalier. Vid tvätt släpper inte våra sängkläder ut mikroplast i vattnet och sedan ut i vattendragen. Rena naturmaterial är också lätta att återföra och återgå till naturens kretslopp. Sängklädernas koldioxidavtryck är litet tack vare produkternas långa livslängd och produktionens låga miljöpåverkan.

Överdragen till våra sängkläder är gjorda av bomull. Liksom hela branschen har även vi ställts inför utmaningar när vi försöker reda ut de långa och komplexa leveranskedjorna för bomull. Tråd från bomull som odlas i olika delar av världen vävs in i samma tyg.

Sängsömsmarkörer och kartongmarkörer är gjorda av återvunnet material (exklusive bandförseglingen och Lurex-tråden på sömmarkören).

Kulkuri dunpläd och Henkäys överkast är gjorda av bluesign®-certifierat Pertex® Quantum-tyg.