Utmaningarna

Kompromisslös produktkvalitet och hållbarhet ställer sina egna utmaningar, till exempel att hitta mer miljövänliga material. Vi jobbar dock med detta hela tiden. Joutsen har blivit utvald till Seed Village Kasvu Open - sparringprogram för förnybar industri/biofiber.

Bomull används som skaltyg i våra sängkläder. Utmaningen, för oss som helhet inom textilindustrin, är att verifiera ursprunget för bomullsförsörjningskedjor och därmed ansvaret. Bomullstrådar från många olika källor kan användas i samma tyg.

Att odla bomull belastar miljön. Bomull av hög kvalitet är slitstark och hållbar, så en lång livslängd minskar miljöavtrycket för Joutsen-produkterna.

Tillverkningen av dunjackor kräver en hög nivå av industriell sömnadsfärdighet, de modernaste maskinerna och material av högsta kvalitet. Resurserna i vår egen jackfabrik i Estland räcker inte längre för att täcka hela jackproduktionen. För att kunna producera hållbara Joutsen-jackor som uppfyller våra kvalitetskrav har vi byggt upp partnerskap med kinesiska familjeföretag. Kina har för närvarande de bästa och senaste produktions anläggningarna och hög expertis inom industriell klädtillverkning. Tillverkning i Kina är dock inte det mest hållbara alternativet på grund av långa avstånd. Det finns inga produktionsanläggningar som kan tillverka dunjackor i närområdet, men vi letar ständigt efter partners i Europa.