Skapa en trygg sovmiljö för ditt barn

Skapa en trygg sovmiljö för ditt barn

Barnets dagar är fyllda med nya spännande upplevelser, intryck och utveckling. Inte konstigt att barn behöver mycket sömn. Visste du att små barn kan sova så mycket som 20 timmar per dygn under det första levnadsåret? Vila och god sömn hjälper barnets kropp och hjärna att växa och utvecklas som den ska.

SÖMNENS SKYDDANDE SUPERKRAFT

Ett trött är barn är mer benäget att råka ut för olyckor, eftersom sömnbrist försämrar barnets uppmärksamhet. Barnets förmåga att uppfatta trafikfaror utvecklas först under lågstadieåldern. Det finns nog ingen förälder som vill vinka iväg sitt trötta barn till skolan om det sovit dåligt. Dessutom påverkar en för kort nattsömn barnets sociala färdigheter negativt. Även aptiten och immunförsvaret försämras. En tillräcklig nattsömn däremot, hjälper barnet att klara av dagen i förskolan eller i skolan på ett bra sätt. En god sömn förbättrar minnet och barnets förmåga att lära sig nya saker.

SKÄRMFRIA KVÄLLAR 

Mobiltelefoner, datorer och läsplattor har blivit en naturlig del av allt yngre barns vardag. Under kvällstid är det bästa dock att låta barnet vila från skärmar. Det blåa ljuset från skärmarna kan våra hjärnor uppfatta som solljus, vilket signalerar till kroppen att det inte är dags att sova än. Ljuset från skärmarna kan hämma utsöndringen av det viktiga sömnhormonet melatonin, vars funktion är att signalera till kroppen att bli trött och att det är dags att gå och lägga sig.

INFÖR AVKOPPLANDE KVÄLLSRUTINER 

I en hektisk vardag kan det vara svårt att få tillräckligt många timmars sömn. Det kan vara en god idé att tillsammans skapa avkopplande kvällsrutiner för hela familjen, som får såväl stora som små att komma ner i varv och få de bästa förutsättningarna för att sova gott.

  • Vid middagsbordet kan familjen passa på att prata om dagen som varit och om det är något speciellt som barnet går och funderar på.
  • Att läsa godnattsagor är för många en helig stund och ett värdefullt tillfälle för hela familjen att tillsammans dyka in i sagornas värld. Barnet får samtidigt känna närhet och föräldrarnas fullständiga uppmärksamhet.
  • Kramar och närhet - i famnen hos någon barnet känner sig trygg med skapas en lugnande känsla som får barnet att koppla av.

Att skapa en lugn och trygg atmosfär i barnets rum är en viktig förutsättning för att sova gott. Barnets egna täcke och kudde skapar trygghet och bjuder in till en lugn och avkopplande sömn.

TVÄTTBART OCH TRYGGT 

Tillsammans med mjuka duntäcken och dunkuddar är det enklare för barnet att komma till ro och slappna av. Alla Joutsens duntäcken och dunkuddar för barn tillverkas av naturmaterial, utan farliga kemikalier eller plaster. De är godkända av finska Allergi-, Hud-, och Astmaförbundet, vilket är ett bevis på att produkterna är rena och lämpar sig för allergiker. Med Joutsens produkter kan du vara trygg med att ditt barn sover tryggt och gott - insvept i 100% naturmaterial!

Missa inte heller den populära och pratiska åkpåsen som passar utmärkt att använda i vagnen. Åkpåsen går även att veckla ut och använda som täcke.

Alla barnprodukter tål maskintvätt i 60 grader och återfår sin fluffighet och mjukhet efter tvätt. Ett hållbart och återbrukbart val för dig som vill tänka på miljön och nästkommande generations framtid! 

Hela Joutsens sortiment för barn och baby hittar du här