Konsten att välja rätt kudde

Konsten att välja rätt kudde

Somliga sover bäst med en hög kudde, medan andra föredrar att ligga lågt. Att hitta rätt dunkudde är inte alltid så enkelt, men ack så viktigt. Vi sover i en tredjedel av våra liv och spenderar ofta mer tid än så i sängen. Rätt kudde är viktigt för att sova gott och vakna utvilad. Förutom att välja en dunkudde med rätt mjukhet och höjd, är det även viktigt för många att kudden är hållbar och ett bra val för miljön.

Här har vi samlat tre tips som kan vara bra att tänka på vid val av dunkudde, för att öka chansen att hitta den bästa kudden utifrån just dina preferenser:

1. Kuddens höjd. Sover du på rygg, på sidan eller på mage? Ett första steg i jakten på den perfekta dunkudden är att identifiera din sovställning. Den optimala sovställningen är den där din ryggrad är helt rak, så att inte nacken belastas. Läs gärna vår guide för val av höjd på din kudde.

Känner du dig osäker på din sovställning, eller har du tänkt ge bort en kudde i present? Ett säkert kort som passar de flesta är en kudde som är medelhög & mjuk.

    2. Kuddens fyllning och kvalitet. Vill du göra ett hållbart val ska du välja en kudde av naturmaterial, som samtidigt reglerar temperaturen bra så att du kan känna dig lagom varm eller sval när du sover. Dun är ett naturmaterial och dessutom en förnybar naturresurs med ett litet koldioxidavtryck, tack vare dess långa livslängd och den låga belastningen på miljön vid produktionen. Bra va? Se till att välja en kudde av hög kvalitet, som inte släpper dun. Då behöver du inte vara orolig för att dun eller fjädrar ska sticka ut och störa din sömn. 

    3. Går kudden att tvätta? Många tänker att det är dags att byta ut kudden när den börjar få fläckar eller tappa sin form. Men för dig som vill göra ett miljövänligt val rekommenderar vi en kudde som tål att maskintvättas i 60 grader. Då förlänger du livslängden på din kudde och den behöver inte bytas ut lika ofta. En kudde av hög kvalitet tål att tvättas i maskin och återfår sin form efter tvätt. 

     

    Tänk även på... att en ny dunkudde tar någon vecka eller två att forma sig, så ge inte upp efter första natten om du upplever att din nya kudde inte känns helt hundra.

    Hoppas våra tips kan hjälpa dig att välja rätt dunkudde och få dig att sova extra gott om natten!