Mari & Mari - med vacker vardag i fokus

Mari & Mari -  med vacker vardag i fokus

Foto: Anni Koponen

“Fest i all ära, men de som hittar lycka i sin vardag är de allra lyckligaste. Som när något så vardagligt som att klä på sig sin dunlätta favoritjacka skapar en härlig känsla av välbehag”, säger Mari Talka och Mari Mattila-Kämäräinen, den framgångsrika designerduon bakom Joutsens nya vinterjackor. För dem står slutkunden alltid i fokus genom hela designprocessen. 

Ansvarsfullt, hållbart och närproducerat

“Som en motreaktion på billigt konsumtionsmode sätter allt fler värde på hållbart närproducerade kläder av hög kvalitet. Näthandeln har gjort det enkelt att jämföra produkter och det är lätt att hitta information om produkter, varumärken och hur och var kläderna produceras”, berättar designerduon som har mångårig branschkännedom. “Kampen om kunderna har blivit hårdare och mer internationell. Samtidigt kommer äkta och anrika varumärken som Joutsen fram bättre”, fortsätter de.

Mari och Mari är stolta över att få designa produkter för Joutsen, vars produkter närproduceras av ett team av verkliga proffs. En hållbar dunjacka är en investering för köparen, som man uppskattar och tar hand om. För detta hjälper även den tvätt- och reparationstjänst som Joutsen erbjuder sina kunder.

Ytterkläder förenade duon 

Hur blev Mari och Mari modeskapare och varför just för ytterplagg? De konstnärligt begåvade kvinnorna har alltid ritat mycket och ofta, enda sedan barnsben. Båda visste tidigt att de ville arbeta som designers, långt innan deras vägar korsades första gången. Som tur var fick de båda möjlighet att utbilda sig till designers och efter studierna fick de båda arbete direkt, något de är mycket tacksamma för. 

Deras första arbetsplatser var på företag som specialiserade sig på just ytterkläder. Mattila-Kämäräinen flyttade till Storbritannien för att jobba medan Mari Talka stannade i Finland. På nästkommande arbetsplatser fick de båda erfarenhet av att arbeta med tekniska och skyddskläder. “Med erfarenhet lär man sig att även tekniska produkter kräver konstnärlighet och bra design.” De tekniska kraven utgör inte en begränsning utan snarare en utmaning”, säger de. Genom arbetet korsades deras vägar och de grundade tillsammans den framgångsrika designbyrån Studio Tint år 2009.

Delad glädje inspirerar

Den tätt sammansvetsade duon designar allt tillsammans. De kan hitta inspiration för sitt arbete och nästa modell av dunjacka i nästan vad som helst som de upplever och ser. En designer bör vara oändligt nyfiken och öppen för allt nytt. “Det kan vara en snabb idé eller iakttagelse om något som fattas eller som borde förbättras. Vi följer internationellt mode, men först och främst litar vi på vår egen känsla”, berättar de.

I början av ett designprojekt kommer de upp med egna idéer, var för sig . I nästa steg presenterar de sina idéer för varandra och väljer en gemensam riktning. De delar på designarbetet och bollar idéerna fram och tillbaka. Planen finslipas, förstärks och genomförs. “Designprocessen är mycket inspirerande. Ögonblicket då bitarna i pusslet faller på plats är magisk: en enstaka idé blir till färdiga produkter och produkterna bildar tillsammans en stark kollektion”, beskriver Mari Talka.

Uppstår det någonsin gräl mellan duon när de jobbar tillsammans? “Vi har aldrig grälat”, försäkrar både Mari och Mari. “Vi har lika designstil; sportig och förenklad. Det bästa möjliga resultatet är alltid vårt gemensamma mål. Vi vill skapa långvariga produkter som man kan variera med accessoarer “, fortsätter de. “Vi älskar vårt jobb och det som jobbet för med sig. Att planera tillsammans är roligt och mer fruktbart än att jobba ensam”, säger de och ler.

Det unika dunet 

Hur är det som designer att arbeta med Joutsen-dunet som material? “När det är frågan om en dunjacka måste man ta i beaktning hur varm jackan ska vara, det vill säga mängden av dun och storleken och placeringen av dunsektionerna. Ibland är det svårt att förutse hur dunet kommer att bete sig i den slutliga produkten. Med hjälp av prototyper och mallar kan vi testa den konkreta funktionaliteten av våra idéer och lösa eventuella problem tillsammans med vårt produktutvecklingsteam”, berättar de.

“Det bästa med Joutsen-dunet är att det är lätt och rent. Att designa Joutsen-produkter är vardagslyx när det är som allra bäst”, konstaterar de nöjt.

 

Mari Talkkas och Mari Mattila-Kämäräinens tips för dig som ska skaffa en dunjacka:

  • Fundera i förväg på vad du förväntar dig av en dunjacka. Till exempel användningsområde, värmenivå, prisläge och trendighet (är det viktigt att jackan följer det senaste modet eller är det viktigare att den är praktisk). En och samma jacka fyller sällan alla behov.

  • Var öppen med dina förväntningar mot säljaren och testa så många alternativ som möjligt innan du bestämmer dig. 

  • Bli förälskad och älska din högklassiga dunjacka!