Miljöansvar

Vi strävar efter att minska det miljöavtryck som vår verksamhet orsakar på följande sätt.

Små produktionskvantiteter och returprodukter

 Alla Joutsen dunprodukter förenas av hög kvalitet, reparerbarhet och lång livslängd. En lång livslängd minskar produkternas koldioxidavtryck. Produktgrupperna har också små produktionskvantiteter gemensamt. Joutsens produkter kan ibland ta slut av denna anledning. Alla produkter säljs och de hamnar aldrig osålda som textilavfall.

 Vi försöker hjälpa kunden med att välja produkt på bästa möjliga sätt, så att produkten blir omtyckt och använd under lång tid. På så sätt minskar vi också nätbutikernas returer, vilket belastar miljön.

Vi har strikta returvillkor för produkter eftersom vi alltid försöker sälja returprodukter igen. Sängkläderna är hygienprodukter och har fått en Allergikod, så de kan inte returneras efter att säljförpackningen öppnats.

Koldioxidneutral textilindustri 2035

 Vi har anslutit oss till Suomen Tekstiili & Muoti ry:s koldioxidneutrala textilindustri 2035-åtagande. Åtagandet är ett konkret verktyg för finländska textilföretag att minska koldioxidutsläppen och bromsa klimatförändringarna.

Med den växthusgaskompatibla, koldioxidavtryckskalkylatorn, skräddarsydd för textilindustrin, som är en del av åtagandet, kan vi identifiera de viktigaste utsläppskällorna i vår egen verksamhet. Att identifiera utsläpp är ett viktigt steg mot koldioxidneutralitet för oss. Genom engagemanget får vi regelbunden utbildning och rådgivning om att minska utsläppen och sträva efter koldioxidneutralitet.

Vi har åtagit oss att främja lågutsläppsverksamheter även i globala värdekedjor. Vi har redan tidigare gjort val som stödjer hållbar verksamhet. Av engagemanget får vi sparring och stöd för att göra detta även i framtiden.

Att gå med i Suomen Tekstiili & Muoti ry:s koldioxidneutrala textilindustri 2035-åtagande ger oss verktyg och utbildning som gör att vi kan utveckla vår verksamhet i en miljömässigt hållbar riktning.

 El och logistik

Vi använder klimatneutral EPD-vindel.

Vi har minskat andelen plast i våra förpackningar och vi använder förpackningsmaterial av återvunnen kartong. Vid leveranser försöker vi alltid att packa produkterna så ekonomiskt och platsbesparande som möjligt.

Alla transportföretag vi använder kompenserar för de utsläpp som orsakas genom sina egna miljöprogram och siktar på att vara koldioxidneutrala inom de närmaste åren. Många har som mål att vara fossilfria 2030. Till exempel kommer Matkahuolto att sluta använda fossila bränslen redan 2023.

Vi kompenserar utsläppen i samarbete med våra transportpartners. Vi deltar i DHL:s Go Green-program, där vi betalar ett DHL Go Green-tillägg för varje försändelse, vilket kompenserar för de genererade utsläppen.