FAQ - Våra produkter och vårt dun

 

Varifrån kommer dunet som används i Joutsens produkter?

All dunfyllning som används i våra produkter kommer från våra europeiska partnergårdar där det råder naturliga och goda levnadsförhållanden – endast så får vi dun av högsta kvalitet. 

Det dun som används i våra produkter är en biprodukt från livsmedelsproduktionen. Vi använder aldrig fjädrar eller dun som plockats från levande fåglar. Vi kan spåra all dunfyllning som används i våra produkter genom dess serienummer. 

Du kan läsa mer om vårt dun under Etik och Ursprung.

 

Vilka fåglars dun används i Joutsens produkter?

I våra produkter använder vi dun från anka, gås och ejder. Självklart enligt EU-regler och europeisk standard EN12934. All dun och fjäder som används i våra produkter är av högsta kvalitet, vi använder oss endast av de bästa dunsorterna i världen.

 

Vilka märkningar har Joutsens duntäcken och dunkuddar?

Tygerna som används för alla våra duntäcken och dunkuddar är NOMITE-certifierade och OEKO-TEX 100, class1. Vi har självklart Downafresh-garanti. Faktum är att vår dunförädling gör dunet ännu renare än vad Downafresh kräver, vi har världens renaste dun som fyllning i våra produkter. Du kan läsa mer om hur vi rengör dunet här.

Tygerna som används är av finaste bomullscambric. Detta betyder samma sak som att tyget är 100% bomull. Cambric är ett gemensamt uttryck för tyget som används för dunprodukter och har ingen betydelse för tygets kvalitet. Om det står 100% bomull är det alltså det samma som 100% bomullscambric, vilket alla våra sängkläder har.

Trådtätheten för våra täcken är:

Syli-seriens täcken: TC330

Unessa-seriens täcken: TC295

 

Vilken bärighet har Joutsens duntäcken och dunkuddar?

När det gäller bärighet finns det många olika märkningar och skalor som används, vilket gör det svårt att jämföra bärighet mellan olika varumärken. Därför kan det vara viktigt att även beakta andra faktorer så som dunets renhet och kvalitet vid val av dunprodukt.

Utifrån den europeiska skalan för bärighet, där 10 är högst, har våra produkter följande bärighet:

Syli och Unessa-serien: 9/10 i bärighet

Jalo-serien:10/10 i bärighet

Dunkuddar: 9/10 i bärighet

 

Orsakar dun allergi? 

Omsorgsfullt rengjort dun orsakar inte allergi. Tack vare vår unika förädlingsprocess blir dunet och fjädrarna vi använder i våra produkter helt rena och icke-allergiframkallande. Vi avlägsnar allt damm, mjäll, fett och blekmedel av animaliskt ursprung, som vanligtvis kan framkalla allergier.

Vi har som första tillverkare av duntäcken och dunkuddar tilldelats den finska Astma- och allergimärkningen. Märket som beviljas av Allergi-, Hud- och Astmaförbundet i Finland visar att produkten är ren och lämpar sig för allergiker. 

Du kan läsa mer under Ett tryggt val för allergiker.

 

Kan Joutsens dunprodukter tvättas i maskin?

Ja, tack vare den höga kvaliteten kan du tvätta alla våra dunprodukter i tvättmaskin utan problem. 

 

Vad är skillnaden mellan dun och fjäder? 

Många tror att fjädrar och dun är samma sak, men så är det inte. Fjädrar är det yttersta lagret på fågeln, som de flesta av oss känner igen till utseendet. Fjädrarna skyddar fågeln mot vatten och vind. Dunet däremot, är det värmande, isolerande skiktet som finns mellan fjädrarna och fågelns kropp. Dun är yviga och ser ut som små fluffiga tussar, det väger nästan ingenting. Detta är också förklaringen till att våra dunjackor är så lätta men ändå värmande. Alla våra dunjackor är fyllda med 100% dun och 0% fjäder.