MED RESPEKT FÖR NATUREN

ETIK OCH URSPRUNG

För oss har det sedan starten år 1936 varit av största vikt att alla våra produkter är av högsta kvalitet och tillverkade på etiska grunder. 

Som specialist på dunförädling är det en självklarhet för oss att veta var dunet och fjädrarna som används i våra produkter kommer ifrån. Vi har med över 80 års erfarenhet byggt relationer med utvalda europeiska partnergårdar som vi köper dunet från. Vi köper aldrig dun eller fjädrar från okända leverantörer. Allt dun som används i våra produkter kommer från gårdar där det råder naturliga och goda levnadsförhållanden – endast så får vi dun av högsta kvalitet. Vi åker regelbundet och besöker våra partnergårdar och farmerna där fåglarna föds upp. 

Dunet vi använder i våra produkter är alltid en biprodukt från livsmedelsproduktionen. Vi använder aldrig dun som plockats från levande fåglar och vi är självklart medlemmar i den europeiska fjäderorganisationen EDFA (European Down And Feather Association). Hela produktionsprocessen som ger oss vårt kvalitetsdun, sker i enlighet med EU:s bestämmelser och lagstiftning. 

Fjädrarna köper vi baserat på prover. På fjädrarna ser vi genast hur en fågel har matats och hur den har mått. Dunet vi använder är av toppkvalitet och fås endast från välmående fåglar. Fjädrarnas ursprung kan alltid spåras med hjälp av dess serienummer.

Allt dun vi använder kommer från EU-området. Anddun köper vi i huvudsak från Frankrike. Gåsdunet kommer från Frankrike, Polen och Spanien. I sängkläderna används även finskt gåsdun samt ejderdun, som plockats i den finska skärgården efter häckningssäsongen. Allt dun vi använder är märkt, så att vi alltid kan spåra dess ursprung.

Som ett led i vårt hållbarhetsarbete har vi slutat tillverka pälsprydda jackor. Tidigare jackmodeller med päls kan dock fortfarande finnas till försäljning hos våra återförsäljare och i webbutiken. 

Ansvar och etiska värden har en ökad betydelse för Joutsens kunder och likaså för oss som företag. Vi strävar efter att även i fortsättningen utveckla vår verksamhet på ett ansvarsfullt sätt.

klassiker från joutsen

Upptäck vår mest populära Joutsen-klassiker