Designersystrarna Hammi och Maikku Miettinen är mästare i tredimensionalitet

Designersystrarna Hammi och Maikku Miettinen är mästare i tredimensionalitet

Foto: Marje Uusihauta

Joutsens fantastiska lättdunjackor är skapade av modedesignerna Hammi och Maikku Mettinen. Redan i sin barndom kunde de kreativa systrarna förverkliga sina modeidéer, då alla förutsättningar och tillbehör fanns tillgängligt i deras hem. Detta tack vare att deras farfar och två av deras farbröder var skräddare. Flickorna fick obehindrat testa sina idéer utan att någon begränsade deras kreativitet. Således ärvde systrarna sitt intresse för modedesignyrket och kunde utveckla sin tredimensionella uppfattning redan från tidig ålder. En förutsättning för att bli en framgångsrik modedesigner är förmågan att vara nyfiken på omvärlden. Formgivare måste också förstå den föränderliga värld vi lever i. Dessutom måste designers ha förmågan att känna av kommande trender och skapa framtiden i nuet. ”På ett sätt måste vi se in i framtiden”, säger Maikku Mettinen.

Sömlöst samarbete och dubbelt så många idéer

Hur är det att arbeta med din syster? 'Enkelt. Det bästa är kanske att du alltid kan säga vad du verkligen tycker. Det finns ingen anledning att vara inställsam mot den andra personen. Du kan lita på den andre fullt ut och du värdesätter den andres åsikt, säger Hammi Mettinen. Arbetsfördelningen är också enkel att göra mellan systrarna. Den ena börjar och den andra fortsätter processen, helt sömlöst, utan flaskhalsar. ”Och eftersom vi är två finns det också dubbelt så många idéer!”, konstaterar Hammi glatt.

Systrarna är inspirerade av ett tomt papper, en ny modell som ännu inte har sett dagens ljus. ”Målet är att skapa en ny bebis, en ny modell och form till Joutsen-familjen. Den finaste och bästa lättdunjackan genom tiderna, en kappa som är tidlös såväl som en nöjd kunds frekventa användning ”, säger systrarna. Framtagandet av dunjackor är en särskilt lämplig uppgift för dessa mästare i visuell uppfattning. Maikku beskriver med entusiasm hur ”ett tätt, tunt, platt och genomstickat tyg formas till en tredimensionell lätdunjacka utan separat foder, genom att blåsa dun i den.”

Designprocessen styrs av frågor som för vem och varför dunjackan designas. ”Ibland fungerar formen, längden eller sömmen som inspirationskälla, men funktionen är alltid lika viktig”, påpekar Hammi. Systrarna utformar alltid jackorna för att vara funktionella, lätta, varma och mångsidiga och se till att de ger skydd mot väder och vind. Förutom kundens behov måste också klimatförändringarna beaktas.

Jackor som överträffar kundens förväntningar

”En Joutsen dunjacka måste ha ett fräscht och klassiskt utseende, och den måste vara välmönstrad och utmärkt utförd. Den måste tillgodose kundernas behov och överträffa deras förväntningar. Det måste vara en måste-ha-kappa ”, säger Maikku. Den omfattande erfarenhet som uppnåtts i samband med deras egna samlingar, dvs. testade stilar, dimensioner och funktioner, hjälper systrarna att nå dessa mål. De har beprövad kunskap om vilka typer av modeller som är lämpliga för produktion och framför allt för kunderna.

På grundval av bilderna från formgivarna väljer designteamet från Joutsen de modeller som kommer att förvandlas till prototyper. Klädteknikern skapar mönstren och sömmerskan producerar provjackor som testas, undersöks och modifieras med nödvändiga förändringar. Prototyperna modifieras av en grupp högkvalificerade proffs tills önskat resultat uppnås. När prototyperna har slutförts väljer teamet de slutliga modellerna för produktion.

'Det har funnits några "fula ankungar ”som har förvandlats till riktiga Joutsen-klassiker, konstaterar designarna med tillfredsställelse och glimt i ögat.

Hammi och Maikku Mettinens jacktips:

  • Ha ett öppet sinne
  • Testa varje modell på. Prova gärna jackor av varierande storlek och färg.
  • Testa inte bara jackan i din vanliga storlek, en annan storlek kan passa dig ännu bättre. Ibland är en kappa som är en storlek mindre bättre och en kappa som är en storlek större är trendigare.

  • Välj en kappa som bäst passar dig och dina behov. Leta efter funktionalitet, lätthet och värmenivån som krävs för det förändrade klimatet.

  • Du kan bära dessa underbara jackor året runt! Och dessutom kan du ha lager på lager.

  • Joutsens lättdunjackor är slitstarka, tvättbara och designen förblir aktuell under lång tid.