Naturen producerar inga engångsmaterial

DUN ÄR EKOLOGISKT

Dunprodukter är föregångare när det gäller dess återvinningsbarhet. Det är en förnybar naturresurs med ett litet koldioxidavtryck bland annat tack vare dess långa livslängd och den låga belastningen på miljön vid produktionen. 

Dunet vi använder i våra produkter är alltid en biprodukt från livsmedelsproduktionen. För insamlingen av dunet och fjädrarna behövs inga industrianläggningar, utan råvarorna samlas in som en del av processen vid livsmedelsproduktionen.

Dun och fjäder en helt naturliga produkter och dessutom förnybara naturresurser. Fyllnadsmaterial som används i massproducerade sängkläder eller jackor har ofta sitt ursprung i fossila råvaror och är därmed inte lika hållbara.

Joutsens dunprodukter är designade att hålla länge och för flitigt bruk. De är tvättbara i maskin och återgår till sin fluffiga form efter tvätt. Därför har de en lång livslängd. Många vanliga kuddar förlorar sin form helt redan efter den första tvätten, likaså täcken som tillverkats av andra naturmaterial som ull och silke. Alla Joutsens dunprodukter kan tvättas i vanlig tvättmaskin, även dunjackorna. Läs gärna våra tvättråd för hur du tvättar och tar hand om dina dunprodukter på bästa sätt.

Joutsens dunprodukter främjar en hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. Tack vare sin långa livslängd och den låga miljöbelastningen vid produktionen är det ekologiska fotavtrycket från våra dunprodukter jämförelsevis litet. Dunet kan återföras i naturens kretslopp. Våra duntäcken och dunkuddar tillverkas med bomullstyger, vilket gör att de nästan helt består av naturmaterial. En dunjacka kan användas från generation till generation. Vi erbjuder också en tvätt- och reparationstjänst för våra produkter vilket gör att produktens livslängd kan förlängas ytterligare.

Ett duntäcke är det smartaste valet energiekonomiskt sett, eftersom vi enligt forskarna sover som djupast när rumstemperaturen är 18–19 grader. När du köper ett värmande duntäcke, kan du sänka rumstemperaturen. Att sänka temperaturen med endast en grad kan spara 5 % på energiräkningen och är bra för miljön.

Joutsen har som enda tillverkare av duntäcken och dunkuddar tilldelats det finska Allergi-, Hud- och Astmaförbundets märkning (se www.allergia.fi). Märkningen är ett bevis på att produkten är ren och lämpar sig för allergiker.