Svår att tvätta? Nej, tvärtom!

tvätt- och skötselråd

Genom att följa skötselråden ger du din dunjacka en lång livslängd. Tvätta och vädra din jacka regelbundet, för när dunfyllningen är ren är dess fina egenskaper som bäst. Det är bra att tvätta din dunjacka årligen, eller oftare om det behövs. Tvätta hellre för ofta än för sällan.

TVÄTTRÅD

Kontrollera tvättemperaturen och följ tvättråden för jackan. Försäkra dig om att jackan ryms utan problem i maskinens trumma. Fukta jackan helt innan tvätt. Använd ett milt, flytande tvättmedel utan blekningsmedel och högst 1/3 av den normala mängden tvättmedel. Vi rekommenderar Joutsens dunschampoo som är speciellt framtaget för våra produkter. Använd inte sköljmedel. Välj ett tvättprogram med ett stort antal sköljningar och en effektiv och lång centrifugering.

Jackan kan torkas i torktumlare i låg temperatur eller på ett luftigt ställe, medan man fluffar till produkten för hand emellanåt tills jackan har torkat helt. Vid användning av torktumlare är det skäl att stanna programmet emellanåt och fluffa till jackan för hand. Torkningstiden varierar beroende på jackan och dess fyllning. I tumlaren tar torkningen ungefär ett par timmar, medan torkningen tar ett par dygn när den torkas för hand.

När du tvättar en dunjacka ska den vändas med insidan ut, kardborreband ska stängas och dekorationerna lösgöras.

I Joutsens dunjackor används specialtyger designade för dunprodukter. Beroende på att tygerna andas kan det emellanåt komma lösa dun från fyllningen genom tyget. Detta är normalt i någon mån och inverkar inte på hur varm jackan är. 

Till följd av ny miljölagstiftning som trädde i kraft år 2020 kan vi som säljer ytterplagg inom EU inte längre använda lika effektiva vattenavvisande medel på jackornas tyger som tidigare. Därav kan din jacka behöva impregneras på nytt efter tvätt, för att bibehålla de vattenavvisande egenskaperna. 

FÖRVARING

Förvara din jacka ren i rumstemperatur på en torr och luftig plats. Försäkra dig om att jackan är helt torr innan förvaring.